Skip to content

Disability Advocate Cardin Wins Re-Election to U.S. Senate

bencardinRockville, Maryland, Nov. 6 – Sen. Ben Cardin has won a third term in the U.S. Senate. The incumbent Senior Senator from Maryland defeated Republican Tony Campbell.

During the campaign season, Cardin responded to a disability issues questionnaire for Senate and gubernatorial candidates put out by RespectAbility, a nonpartisan, nonprofit national organization working to end stigmas and advance opportunities for people with disabilities. RespectAbility also reached out repeatedly to the campaign of Republican Tony Campbell, but received no response to the questionnaire from them.

In responses to 10 questions submitted by the organization, Cardin’s campaign said that, “Senator Cardin has championed the cause of inclusion and full political and economic equality for individuals with disabilities in the United States and abroad.”

“Senator Cardin voted for the landmark Americans with Disabilities Act in 1990 and advocated for ratification of the Convention on the Rights of Persons with Disabilities. He has stayed active in disability issues by leading and supporting legislation and letters that promote the rights of individuals with disabilities. He maintains multiple staff who advise him on this issue from the perspectives of civil rights, labor, and health.”

Maryland has more than 334,505 working age people with disabilities, but 58.9 percent of them are out of work. That means that just 41.1 percent are employed. In comparison, 80.2 percent of working-age residents of Maryland without disabilities are employed. Maryland ranks 17th in terms of employment rate for people with disabilities.

This past July, new center at the University of Maryland opened that will be dedicated to employment possibilities for youth with disabilities. The Center for Transition and Career Innovation for Youth with Disabilities will be a division at the School of Education. The center will conduct research work on college and job preparation for high school students with disabilities. The University of Maryland, College Park will partner with the Disabilities Department, the Division of Rehabilitation Services and the Division of Special Education & Early Intervention Services for the center.

Meanwhile, youth with disabilities, along with adults with disabilities, can find services in the state’s active Division of Rehabilitation Services (DORS). DORS connects businesses with people with disabilities, who have the job skills, during the hiring process. In 2017, they matched 2,565 employees with disabilities to different jobs. They also offer counseling, career assessments, technology and training. Likewise, DORS offers business owners and hiring managers awareness training, inclusion initiatives and consultations.

Read Cardin’s full response to the questionnaire below:


Question 1: What policies and actions do you support to reduce the stigmas of people with disabilities that are barriers to employment, independence and equality?

Answer: Senator Cardin has championed the cause of inclusion and full political and economic equality for individuals with disabilities in the United States and abroad in his work as the Special Representative on Anti-Semitism, Racism, and Intolerance with the OSCE. He has introduced the National Security Diversity and Inclusion Workforce Act and supports legislation such as the Disability Integration Act, the Voter Empowerment Act, and the NO HATE Act, which all address this issue from a variety of different angles.

Question 2:  What is your record on improving the lives of people with disabilities, specifically in enabling people with disabilities to have jobs, careers or start their own businesses?

Answer: Senator Cardin voted for the landmark Americans with Disabilities Act in 1990 and advocated for ratification of the Convention on the Rights of Persons with Disabilities. He has stayed active in disability issues by leading and supporting legislation and letters that promote the rights of individuals with disabilities. He maintains multiple staff who advise him on this issue from the perspectives of civil rights, labor, and health. He and his office are in regular contact with disability interest groups, whether by speaking at events or meeting with Hill advocates.

Question 3: Do you have specific strategies for youth employment for people with disabilities? For example, what are your thoughts on apprenticeships for youth with disabilities?

Answer: Senator Cardin knows that people with disabilities make vital contributions to our community and economy, and to that end supports the community development and employment programs that provide opportunities to people with disabilities, as well as broader inclusion in the national workforce.

Question 4: The jobs of the future will largely require post-secondary education. However, on average only 65 percent of students with disabilities complete high school and only seven percent complete college. What policies do you support to enable students with disabilities, including those from historically marginalized communities and backgrounds, to receive the diagnosis, Individualized Education Plan (IEP) or 504 plan and accommodation/services they need to succeed in school and be prepared for competitive employment?

Answer: Senator Cardin has prioritized inclusion of people with disabilities and believes in the need to ensure that students of special needs and other vulnerable groups receive the learning and social support they need for their personal and professional development. 

Question 5: Today there are more than 750,000 people with disabilities behind bars in our nation. More than 60 percent of them are functionally illiterate and 95 percent of them will eventually be released. What are your views to ensure that individuals with disabilities who are incarcerated gain the skills and mental health supports that will enable them to be successful when they leave incarceration? 

Answer: Senator Cardin believes that returning individuals should be re-integrated into their communities and receive the support, during and after incarceration, to fully achieve that end.

Question 6: People with disabilities are twice as likely to be victims of crime as those without disabilities. This includes the fact that both children and adults with disabilities are more likely to be victims of rape or sexual assault. They are also far more likely to suffer from police violence, partially because manifestations of disability can be misunderstood. How would you address these issues?

Answer: Senator Cardin believes it is critical to condemn the acts of rape or sexual assault and is a firm supporter of the rights of victims to receive care and justice. Discrimination has long been one of his chief concerns, and as it relates to instances of police violence, Senator Cardin has introduced legislation such as the Law Enforcement Trust and Integrity Act, which aims to set national standards for police accountability.

Question 7: How would you ensure that people with disabilities have access to healthcare and the benefits they need while enabling them with opportunities to work to the best of their capacities without losing the supports they need to live?

Answer: For several years, Senator Cardin has introduced the Medicare Access to Rehabilitation Services Act, which ends the arbitrary cap on outpatient therapy services and speech-language pathology services. This legislation was finally passed in 2018.

Question 8: What are your thoughts on ensuring that people with disabilities have the option to live in their homes instead of institutions and still have the community attendant supports they need to live?

Answer: Senator Cardin recognizes the importance of direct support professionals in caring for individuals with disabilities and supports their right to have access to affordable and safe housing free from discrimination.

Question 9: How would you advance innovations (i.e., assistive technologies, devices) that can help people with disabilities become more successfully employed, productive, and independent?

Answer: Senator Cardin supports funding for the important research done by the National Institutes of Health. As Ranking Member of the Senate Committee on Small Business, he also understands the value added to individual lives by the many biomedical and health businesses in Maryland. 

Question 10: Are your office, website and events accessible to people with disabilities? If yes, please describe.

Answer: Senator Cardin’s office, as part of the Capitol complex in Washington D.C., is accessible to individuals with disabilities thanks to the presence of accessible entrances, elevators, and abundant space and conference rooms that allow for movement. The Cardin website was designed to make the structure as accessible as possible, although some modern apps are more difficult to scale than others. It does use semantic markup so it is easier for a screen reader to read aloud.


RespectAbility is a nonprofit, nonpartisan organization that fights stigmas and advances opportunities for people with disabilities. RespectAbility does not rate or endorse candidates. You can see more candidate responses at http://therespectabilityreport.org. To learn more about the organization, visit www.respectability.org.

Published inDemocratsSenate

Subscribe to Blog via Email

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *